Италианското рагу, покорява със сочността си и вкуса си и е нещо много специално, кажи речи във всяко семейство неделните обеди и специалните празници се посрещат с обилно полята с рагу паста.
Почти всеки регион има своят вариант за това месно изкушение.
В регионите на Калабрия и Кампания го приготвят с парчета апетитно месо сготвени в доматен сос или с пържени кюфтета сварени в доматен сос, невероятно вкусно.......... На някого може да заприлича на някоя българска яхния, но ви уверявам, че няма място за сравнение.
В региона на Пиемонте, рагуто е бяло т.е без доматен сос и се готви с ароматна телешка кайма с много розмарин и бяло вино.
В Тоскана приготват рагуто с кайма от диво прасе.
Но аз ще ви предложа моят най- любим вариант, Рагу алла болоньезе, това е една от най- класическите рецепти за рагу, използва се за плънката на класическа лазаня или като сос за какъвто и да е било формат паста.
Лесен, отнемащ малко повечко време но пък много вкусен!
1кг. смесена кайма телешка и свинска
1/4 Лук - малка глава
1/2 малък морков
1/2 стрък целина без зеленината
1.5 л доматен сос
Червено плътно вино (колкото е по-хубаво виното толкова е по-вкусно рагуто)
зехтин
сол, черен пипер
дафинов лист, майорана, магданоз ( това са подправките които добавям, оригиналната рецепта не ги предвижда)
Уреди и прибори:
Дълбока качествена тенджера (имайте в предвид че рагуто, трябва да поври около 1.30ч и не трябва да ви загаря)
дървена лъжица
нож
дъска за рязане
Да запретнем ръкави!
Начин на приготвяне:
Подготовка: нарежете на ситно лукът моркова и целината
1.В тенджерата изсипете зехтинът,
прибавете лукът, моркова, целината и запържете до омекване.
2.Раздробете каймата и я прибавете, запържете докато не промени цвета, след което залейте с червеното вино, виното трябва да покрие цялото количеството кайма. Оставете да поври около 20 мин. на не много силен огън, докато количеството вино не намалее до половина и за да може алкохолът от виното да се изпари.
3. Добавете доматеният сос, солта черният пипер и подправки по ваш вкус и желание.
4. Покрийте с капак и оставете да ври на слаб огън за около час, като разбърквате от време на време.
Готовото рагу не е нито много гъсто нито много воднисто!
В случай че количеството ви се вижда много,
замразите и да го употребите
е за някоя следваща рецепта.
Добър апетит и да ви сладко!
Това е от мен и до скоро!
Сложете лайк ако ви допада рецептата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар