Въпреки че на пръв поглед изглежда лесен, има няколко тънкости при приготвянето му, които трябва да знаем за да получим идеалния сос Бешамел......Но не се отчайвайте не е чак толкова невъзможен, има нужда само от малко повече внимание.
Сосът Бешамел се използва в редица ястия от италаианската кухня. Трудно можем да си представим лазаня или паста на фурна без него, а да не забравяме и сицилиянският деликатес пържено мляко със съставката на много гъст сос бешамел.
Има три разновидности сос :
Класически- за лазаня и паста на фурна и суфлета
Гъст - използва се за пълнежи, суфлета
Рядък - използва се за заливка на ястия
Гъстотата на сосът ви се определя от количеството брашно което ще размиете в прясното мляко и времето за което ще го варите.
Колко трябва да ви е гъст соса? Това може да го определи само рецептата която ще изготвите.
Ние ще се занимаем само с неговият класически вариянт.
Продукти:
500мл. студено прясно мляко
30гр. масло
3сл брашно
индийско ореxче
сол
черен пипер
Уреди и прибори:
Дълбока тенджерка
дървена лъжица
бъркалка
Да запретнем ръкави!
Начин на приготвяне:
1. На слаб огън разтопете маслото в тенджерката “не го запържвайте“, прибавете брашното и разбъркайте докато брашното не поеме маслото да “съберат“, запържете сместа за минута две.
2.След което добавете студеното прясното мляко и с бъркалката го размийте, за да не останат бучки.
3.Продължете да разбърквате в процеса на варене, внимавайте да не загори по дъното на тенджерката ви докато се сгъстява, а и за да не ви се получават бучки.
Варете на слаб огън не допускайте сместа да кипва.
4.Добавете солта, черният пипер и индийското орехче и продължете да варите докато не се сгъсти.
5.Консистенцията трябва да бъде малко по гъста от кексовото тесто. Имайте в предвид че когато го дръпнете от котлона сместа ще продължи да се сгъстява докато не изстине напълно. Веднъж изстиналият сос може да ви изглежда много гъст ако това е така и, а на вас ви е необходим по рядък, добавете още малко прясно студено мляко и разбъркайте добре докато сместа не стане хомогенна без бучки, сварете за няколко минути
В случай че сосът ви не се сгъстява достатъчно в процесът на приготвяне добавете още 1 лъжица брашно.
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
краен резултат |
Няма коментари:
Публикуване на коментар