понеделник, 11 юли 2016 г.

Босилек на балкона

 Този пост е специално за моята приятелка Ани!

Босилекът, прекрасна зелена свежа и ароматна подправка, много лесен за отглеждане, както в земята така и в саксия на балкона има нужда само от 3 стъпки внимание.

Тук ще си говорим за най-лесният начин на засаждане и отглеждане на босилека или : когато си закупим малка саксийка с вече покълнал босилек.

Мотивът за тази публикация:
Наскоро ми беше на гости една любима моя приятелка, която в следствие на незнайни астрални съвпадени стана и моя роднина :)
Та си седиме един ден на терасата, и тя ми казва със сериозно изражение по лицето и в гласа:
-Направо много ти се възхищавам на умението да отглеждаш растения! Аз успях да уморя и босилека в саксия. Трябва да ми кажеш какво правиш и как го правиш.
Обаче, понеже не се бяхме виждали от около година и половина и имахме един куп други неща за казване, аргумента сме го пропуснали. Та по този повод:
Ани, ето така се отглежда босилек в саксия! :Р

3 стъпки внимание
1. Засадете го в широка и дълбока саксия с универсална почва. Босилекът няма големи претенции към почвата.
2. Поливайте го обилно на всеки 2-3 дни като между поливанията се уверете с пръст че почвата не е подгизнала. Нито едно земно растение не обича подгизналата почва.
3. Когато босилекът е добре развит и започне да образува цветове отстранете ги ръчно. По този начин ще удължите живота на растението до късна есен. :)
Цветовете на босилек са нежни и ароматни, но щом започне да образува цветове означава че растението започва да се подготвя за произвеждането на “плодове“, т.е семена.
По този начин енергията на растението е насочена към произвеждането на своите “плодове“ и щом цветовете опадат босилекът започва да съхне, без значение колко добре го отглеждате.
Цветовете може да са централни както в първият слуай зелената розичка по средата са бъдещи цветове или странични като на втората снимка. Отстранете ги!