четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Да се преборим с настинката и болките в гърлото с Джинжифил, Лимон, Куркума и Мед


У дома не боледуваме често, “За Щастие“ най-много веднъж в годината......
или грип или настинка, но е това.
Когато се разболея винаги се започва с болки в гърлото и запушен нос, след което запушеният нос се превръща в кашлица. Който има сливици знае как е!
През Ноември  2015  в къщи изкарахме грипа, с дискретна температура, запушен нос и уши, много кихания, след което и тежка кашлица....... която продължи кажи речи цял месец със сиропи и хапчета, но ние си го минехме що годе по лекият начин, или поне така ми изглежда, сравнявайки го по разказите на приятели и роднини дето са го изкарали по тежко.
Тези дни, в началото на февруари една сутрин се събуждам със силни болки в гърлото и запушен нос и първата ми мисъл беше “УЖАС“ пак грип. (Нали казват че през февруари грипът ще е най- разпространен)
Изведнъж се сетих за една интересна рецепта която четох някъде в няколко чуждестранни био блогове, предлагана като панацеята на настинките и гриповете с прости съставки които имам почти винаги под ръка:  Джинжифил, Лимон, Куркума и Мед.... .
Реших да изпробвам и аз.......така се убедих че функционира много добре и за това ще ви я споделя.

Уреди и прибори:
нож
бурканче с капачка
хаванче
чаена лъжица

Продукти :
1голямо коренче джинджифил
1 лимон по възможност натурален
2 с.л мед
1 с.л куркума

Начин на приготвяне:
Настържете на ренде корена джинджифил
Нарежете на дребни парчета лимона заедно с кората.
Сложете в бурканчето нарязаните продукти и с хаванче намачкайте джинджифила и лимона за да отделят малко сок и прибавете меда и куркумата.
Разбъркайте добре и затворете бурканчето. Ако имате възможност и търпение оставете да престои около час.

Начин на приемане:
Вземете по една чаена лъжичка от сместа на всеки час, ще забележите че до вечерта всичките симптоми ще изчезнат, гърлото ще спре да ви боли и носът ще поспре да тече, тежестта в гърдите ви ще намалее или както при мен ще изчезне.
Количеството което ви остане продължете да го приемате по същият начин и на следващият ден.

Малко информация за полезните качествата на продуктите:
Джинджифил:
Пикантният аромат на джинджифила е чудесно тонизиращо средство, което ободрява и подобрява самочувствието.
Джинджифилът е известен и със способността си да влияе положително на имунната система и да помага на тялото да се отърве от токсините. Поради това, той често се използва като профилактично средство срещу настинки. Ако сте започнали да кихате и кашляте, вземете малко парче корен от джинджифил и го сдъвчете бавно. Известен и с антибактериалните свойства, джинджифила е полезни и за премахване на възпалителни процеси в устната кухина, като например стоматит и болки в гърло.
Джинджифилът се считат за ефикасно средство за профилактика на стомашни язви и гастрит, тъй като има положително въздействие върху лигавицата на стомаха и  нормализира стомашните кисилини, предотвратява появата на чревни паразити. Веществата, съдържащи се в джинджифила, подпомагат нормализирането на кръвоносните съдове, намаляват риска от образуване на тромби и дори имат противоракови свойства.
Куркума:
Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент. С тези си качества тя се използва за дезинфекция на порязвания и рани от изгорено. Действа добре на псориазис и дерматити и още други възпалителни кожни състояния.
Куркумата има силен потенциал за включване в мощни противовъзпалителни медикаменти, затова може да се употребява за лечение на разнообразни възпаления. Тези й характеристики не включват неприятните странични ефекти. Заради тези си свойства куркумата се счита за полезен компонент, който може да ускори метаболизма и обмяната на мазнините, както и да ускори изгарянето на излишните мазнини, като по този начин спомогне отслабването и нормалното телесно тегло.
Куркумата се счита за натурален обезболяващ агент. Учените считат, че подправката може да намали рисковете от ракови заболявания поради високото съдържание на куркумин.
Мед:
Това е най/известният и античен натурален антибиотик, свойствата му са многобройни.
Разширява периферните кръвоносни съдове, има антисептично и успокояващо действие; използва се при бронхит и настинки.
Подобрява работата на урогениталните органи; използва се против диария и за отхрачване и като успокояващо средство.
Също така има аналгетични и антисептични свойства и успокояващо и противовъзпалително.
при дъвчене допринася за дезинфекция и почистване на зъбите, както и за заздравяване на венците.
Лимон:
С лимонов сок са лекували много болести, преди всичко ревматизъм, използван и като средство против отрови и чума.
Счита се, че лимоновия сок е убиец на нитратите. Доказано е, че той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. Месестата част на лимоните съдържа лимонена киселина, плодова захар, гликоза, пектин, минерални вещества. Лимоните увеличават съпротивителните сили на организма и го предпазват от много заболявания най-вече инфекциозни. При грип, хрема, болно гърло, топъл чай с лимон, подсладен с мед пресича болестите. Лимонът действа ефикасно при липса на вит. С в организма, при скорбут и анемия.
Що се отнася до мен:
От доста време се интересувам от натурални лекове, но определено не съм човек който се впуска в умишлени експерименти.
Чета интересувам се, търся мнения и рецензии почти за всички неща които ме вълнуват и интересуват, та така и за натуралните лекове, мазила и билки.
Всички знаем че народната медицина се базира върху натурални съставки и билкови продукти и има доста доказателства и свидетелства че функционира в дадени случаи.
От няколко години започна да се демонстрира и азиатският култ и култура към природната медицина и започнаха да излизат навсякъде различни видове корени и билки, които познаваме по име и форма но не сме знаем как точно се употребяват и какви са им ползите за човешкият организъм.
Та затова от едно известно време започнах да се впускам в задълбочени изучавания на подправки и корени, тяхната употреба в кухнята и за влиянието им върху здравето.
Искам да вметна, че аз вярвам доста в традиционалната медицина но започнах да вярвам и в алтернативната.
За момента няма намерение да ставам радикален практикант, обичам света и искам да почерпя възможно най-много положителни резултати от различни източници с максимално внимание и уважение към хората и природата.
Това е от мен, Надявам се рецептата да ви е полезна!
Споделете с мен вашите рецепти и резултати против настинка и дали сте пробвали тази рецепта!
 Сложете лайк и коментирайте!
Хубав ден и бързо оздравяване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар