петък, 5 февруари 2016 г.

Маслено тесто


Mасленото тесто е една от основните сладкарски рецепти, съществуват няколко вида маслени теста подходящи за различни видове сладкиши и приготовления. Но ние ще се спреме на една от най-лесните за изпълнение и бих казала непретенциозна рецепта.
Ще са ви необходими само няколко прости продукта.
Надявам се да ви допадат този тип рецепти, много подходящи за всеки който се сблъсква за първи път с кулинарните основи. :)
Да си приготвим маслено тесто за прекрасни уханни бисквити и сладки пайове. Няма нищо по лесно от това.

Да запретнем ръкави!

Уреди прибори:
дълбока купа или дървен плот за работа
контактно фолио
и вашите ръце :D напълно е възможно да се използва и кухненски робот но аз предпочитан да го приготвя на ръка.
Самото тесто няма нужда да бъде месено много време, с дългата обработка се рискува да се разтопи твърде много маслото и може да се развали ефектът на тестото. То трябва да е крехко достатъчно стегнато и леко ронливо.


Продукти:
250 брашно
120 гр. студено от хладилника масло (нарязано на малки парчета)
1 яйце +1 жълтък
150гр захар
1 щипка сол
кората от 1 лимон


Начин на приготвяне: 
Изсипете брашното, направете кладенче и добавете захарта, солта и лимоновата кора, разбъркайте добре.
Прибавете студеното масло и започнете да замесвате брашното с маслото...маслото от топлината на ръцете ща започне да се топи и в контакта с брашното ще започне да образува трохи.
Когато брашното попие маслото ще ви се образува така нареченото пясъчно тесто, уверете се че маслото е равномерно поето от брашното.
След което образувайте кладенче и прибавете 1 яйце и 1 жълтък, замесете докато не ви се събере тестото в една мека но стегната топка.
Имайте в предвид че не трябва да месите надълго.
Увийте готовата топка тесто в контактното фолио и я оставете да престои в хладилника около 30 мин.

След което извадете тестото от хладилника върху много добре набрашнен плот и точилка започнете да разстилате кората за вашето изделие.
Ако ще го използвате за бисквити, разстелете кората на около 1см. дебелина или малко повече, зависи как предпочитате бисквитите, печете на предварително загарята фурна 190°t за около 15мин, до златисто.
Имайте в предвид че трябва да изчакате бисквитите да изстинат преди да ги извадите от тавичката.


Ето един пример за пай с маслено тесто и конфитюрена фаршитура.

Сложете лайк, коментирайте, споделете с мен и вашите рецепти!!!
Това е от мен и доскоро!!!