неделя, 11 октомври 2015 г.

Класическа плънка за лазаня - Рагу алла Болоньезе



Италианското рагу, покорява със сочността си и вкуса си и е нещо много специално, кажи речи във всяко семейство неделните обеди и специалните празници се посрещат с обилно полята с рагу паста. 
Почти всеки регион има своят вариант за това месно изкушение.
В регионите на Калабрия и Кампания го приготвят с парчета апетитно месо сготвени в доматен сос или с пържени кюфтета сварени в доматен сос, невероятно вкусно.......... На някого може да заприлича на някоя българска яхния, но ви уверявам, че няма място за сравнение.
В региона на Пиемонте, рагуто е бяло т.е без доматен сос и се готви с ароматна телешка кайма с  много розмарин и бяло вино.
В Тоскана приготват рагуто с кайма от диво прасе.
Но аз ще  ви предложа моят най- любим вариант, Рагу алла болоньезе, това е една от най- класическите рецепти за рагу, използва се за плънката на класическа лазаня  или като сос за какъвто и да е било формат паста.
Лесен, отнемащ малко повечко време но пък много вкусен!

Продукти:
1кг. смесена кайма телешка  и свинска
1/4 Лук -  малка глава
1/2 малък морков
1/2 стрък целина без зеленината
1.5 л доматен сос
Червено плътно вино (колкото е по-хубаво виното толкова е по-вкусно рагуто)
зехтин
сол, черен пипер
дафинов лист, майорана, магданоз ( това са подправките които добавям, оригиналната рецепта не ги предвижда)

Уреди и прибори:
Дълбока качествена тенджера (имайте в предвид че рагуто, трябва да поври около 1.30ч и не трябва да ви загаря)
дървена лъжица
нож
дъска за рязане
Да запретнем ръкави!


Начин на приготвяне:

Подготовка: нарежете на ситно лукът моркова и целината

1.В тенджерата изсипете зехтинът,
прибавете  лукът, моркова, целината и запържете до омекване.



2.Раздробете каймата и я прибавете, запържете докато не промени цвета, след което залейте с червеното вино, виното трябва да покрие цялото количеството кайма. Оставете да поври около 20 мин. на не много силен огън, докато количеството вино не намалее до половина и за да може алкохолът от виното да се изпари.




3. Добавете доматеният сос, солта черният пипер и подправки по ваш вкус и желание.



4. Покрийте с капак и оставете да ври на слаб огън за около час, като разбърквате от време на време.
Готовото рагу не е нито много гъсто нито много воднисто!


В случай че количеството ви се вижда много,
пре спокойно можете да го
замразите и да го употребите
е за някоя следваща рецепта.

Добър апетит и да ви сладко!
Това е от мен и до скоро!


Сложете лайк ако ви допада рецептата.