петък, 15 май 2015 г.

Италиански Ньоки

Картофени Ньоки

Ако сте любители на италианската кухня, неможе да не опитате картофените Ньоки. Нагледно бедно ястие но ще ви порази с вкус и лекотата, може да бъде поднесено с най-обикновен дометен сос, сос от сметана и сирене, в масло и славия, или известното италианско рагу.
Рецептата е лесна но трудоемка, за това заредете се с търпение. Смятам че щом има желание ще се намери и търпение!
 Живея от години в Италия и съм омъжена за италианец, та за това имам претенцията да познавам доста добре италианската кухня. Тази рецепта ми е предена от бащата на мъжът ми, та да ви кажа че е изпитана и преизпитана :)
Сега ще ви предложа само основната рецептата за ньоки. 


Продукти:
1кг. стари картофи
около 300гр.брашно (приготвям я на око, затова е около)
1 яйце
сол

Да запретнем ръкави!
Начин на приготвяне:

1. Сварете картофите в подсолена вода.

                                     


2. Пасирайте сварените картофи още топли


3. Прибавете брашното и яйцето и започнете да замесвате, ако ви се струва лепкаво и не успявате да го съберете добавете още малко брашно.4. Така трябва да изглежда готовото тесто

 


 5. Вземете парченце от тестото и образувайте саламче, с нож започнете да режете парченца не по широки от 2см. Можете да образувате и каналчета с помоща на вилица или съвсем леко да ги заболите измежду дланите. Резултатът е този.
*Готовите ньоки се поръсват с брашно за да не залепнат по между си или върху тавичката в която ги полагаме.  6. Ньоките се варят за около 10 мин във вряла и подсолена вода.
Внимавайте! Не ги разбърквате много само 1-2 пъти, за да не ви залепнат по дъното на тенджерата. Този вид паста е много крехък и ако разбърквате много множе да ви станат на каша!

7.Щом започнат да изплуват над повърхноста на водата, значи са почти сварени, оставете ги още минута две и извадете с цетка, Внимавайте да не ги преварите, съветвам ви да ги опитате.


Ето това е крайният резултат!
Питателно и много вкусно.....вариянтите за сосове са много. Скоро ще ви ги предложа.


Добър апетит и да  ви е сладко!