събота, 16 май 2015 г.

Ньоки алла Сорентина


Gnocchi alla sorrentina

Соренто е един красив град разположел в Наполетанският залив, между Амалфи и Помпей на прилизително 50км. от столицата на регион Кампаниа - Наполи. Известен е със своите туристически и природни забележителности, запазените древни традиции, изкрящото море, ароматът на лимони и кулинарните си специалитети.
Едни от най-вкусните Ньоки, които някога съм яла, са именно сорентинските ньоки.
Затова ще ви предложа тези лесна и много много вкусна рецепта.
Естествено, ньоките в Соренто са много по-вкусни и ароматни, но това се дължи на използваните продукти, отгледани под горещото наполетанско слънце. :)




Продукти:
500гр. ньоки ( рецепта за домашни ньоки )     
500мл.доматен сос / или 1 и 1/2кг пресни домати
пресен босиляк (10) листенца
2 скилидки  чесън
1-2 с.л зехтин
сол
пипер
250гр. моцарела нарязана на парченца
100гр. настърган пармезан


Да запретнем ръкави!

Начин на приготвяне:

1.В дълбок тиган изсипваме зехтина и добавяме нарязаният на едро чесън, запържваме съвсем леко само да увкоси зехтина (имайте в предвид че накрая чесънът се отделя от соса)
Прибавяме дометеният сос, по вкус - малко сол,  малко пипер 3-4 листенца накълцан босиляк и варим 20-30 мин. като от време на време разбъркваме. Сосът не трябва да е нито много воднист нито много гъст.




2.Междувременно сложете на котлона дълбока тенджера с подсолена вода, когато заври сложете ньоките да се варят, когато започнат да изплуват над повърхноста на водата, извадете ги внимателно с цетка и ги изсипете в тавичката. Бъдете внимателни, парят и  можете да се изгорите!
3. Вземете готовият доматеният сос и внимателно залейте ньоките с него, разпределете хубаво, след което вземете предварително нарязаната моцарела и я прибавете към сместа и отново разбъркайте добре, накрая посипете повърноста с настърганият пармезан.

 

4. Печете в предварително загрята  фурна на 200°t за 30мин. докато не хванат коричка или в вентилирана фурна на 250°t за 10мин.. Добавете пресният босиляк, накълцан или на цели листенца.




С тази рецепта резулаттът е гарантиран.
Добър апетит и да ви е сладко!