сряда, 24 юни 2015 г.

Пилешки кюфтенца на фурна




Една вечер се чудех как да приготвя едни пилешки гъри, нещо ми беше омръзнало да ги приготвям все по един и същи начин, мариновани на скара, мариновани на хапки, задушени в сос, панирани, печени.....та чудейки се реших да експериментирам и ми се получиха тези вкусни пилешки кюфтенца, на всичкото и отгоре light :D защото ги изпекох на фурна.
Много вкусно се получиха а и могат да се сервират като топло предястие с различни сосове или като основно ястие придружено със салата, картофки или каквото си пожелаете.


Продукти:
500гр. пилешки гъди
150гр. стар хляб
50гр. Лешници (нарязани на ситно или счукани или на брашно)
1 яйце
сол, пипер, индийско орехче на вкус
магданоз
босилек
лучена трева
1/2 скилидка чесън
зехтин

Прибори и уреди:
Кухненски робот или блендер
дълбока купа
тавичка
лъжица
и вашите ръце :)

Да запретнем ръкави:
1. Нарязах на дребно старият хляб и го микснах с блендър за да стане на трохи. След което го изсипах в купата.
2. Нарязах на едро пилешкото месо и заедно с зелените подправкии и чесъна и лешниците микснах с блендъра. Ето това е резултатът:
3. Получилата се кайма я прибавих в купата с хляба, добавих яйцето, солта, черният пипер и индийското орехче.
Омесих вскичко много добре, имайте в предид че колкото по дълго месите каймата толкова по-добре, така давате възможност на съставките да се смесят и да ви се получи компактна кайма, а с една компактана кайма вашите кюфтета пържени или на скара няма да ви  се разсипват.
4. След което оформих малки кюфтенца и ги подредих в леко омазнена с зехтин тавичка.

5. Намазах ги и от горе с малко зехтин за да не изсъхват при печенето и ги пъхна в предварително загрята фурна на 200°t за около 30мин.
Естествено могат и да се изпъжат и смятам че и така ще са много вкусни.
Това е крайният резултат:

Това е от мен, желая ви добър апетит!

P.S Ако ви харесват рецепите ми сложете едно лайкче :)