неделя, 12 юли 2015 г.

Судено ястие с Лимец

Миналата седмица, тук беше много горещо и влажно някъде около 37°t и честно казано желанието за творение в кухнята беше почти несъществуващо, а да не говорим за желанието за похапване.
Но няма как, въпреки липсващият стимул на организма да се храни, все пак човек не трябва да гладува. Така ми хрумна идеята, да приготвя нещо свежо и различно, леко но хранително, а и бързо за приготвяне ястие, без да прекарвам дълго време пред печката.
Вдъхнових се от студената оризова салата, много подходяща за леки обеди и летни пикници.
Надявам се идеята да ви допадне.
На моят съпруг много му хареса :D

Продукти:
200гр. лимец (farro за итало говорящите)
200гр. сварена леща (от кутийка)
3 малки тиквички
1 стрък пресен лук
2 големи домата
сол и черен пипер
босилек и магданоз
зехтин

Да запретнем ръкави!

Начин на приготвяне:
Подготовка:
Сварете лимеца в подсолена вода, можете да го приготвите и предишният ден и да го консервирате покрит в хладилника до момента в който ви потрябва.
Настържете тиквичките на ренде и нарежете на ситно лука.
Нарежете на средно големи парчета доматите.
Отцедете лещата от водата.

1. В дълбок тиган или уок за предпочитане, сипете малко зехтин и запържете лука (само да омекне), прибавете тиквичките, добавете солта и черният пипер. Тиквичките се готвят много бързо, водата която отделят е достатъчна за тяхното сготвяне. Не ги гответе много дълго време, защото ще потъмнеят, регулирайте се по отделилата се вода, трябва почти да се е изварила.
Ще ви отнеме около 10-ина мин.

2.При готовите тиквички добавете свареният лимец, лещата и доматите, посипете с нарязан босилек и магданоз, овкусете с пресен зехтин и разбъркайте добре, коригирайте на сол и пипер ако е необходимо.

Това е крайният резултат. Надявам се да хареса и на вас, сложете едно лайкче или коментирате ако е така.



Това е от мен и Да ви е сладко :)