сряда, 15 юли 2015 г.

Тесто за равиоли или друг вид прясна паста



Прясната паста е много популярна в Италия, много домакини за традиционният неделен обяд, предпочитат да си я приготвят сами в къщи.
С тесто, могат да се приготвят много видове прясна паста
  • равиоли
  • талятеле
  • лазанье
  • тортелини
  • итн 



За прясната паста са ни необходими само два продукта брашно тип 00 и яйца + щипка сол.
Според това какво количество тесто за паста искаме да приготвим, толкова яйца ще ни трябват.  Правилото гласи на 100гр. брашно 1 яйце, влажност в тестото произлиза единствено от яйцето.
Много е лесно!

Изсипете брашното в тава или на дървен плот, направете кладенче и прибавете яйцата и щипката сол, замесете до получаването на гладка топка тесто, ще ви отнеме не повече от 10-15 минути, след което трябва да оставите топката тесто да си почине :) за около половин час.
 За да могат глутена и яйцата да се сприятелят. :D


В случай че желаете да приготвите едно по - голямо количество тесто.
Например 1кг. брашно +10яйца, тестото ще ви се стори доста твърдо и можете да прибавите още 1 или 2 яйца. Съветвам ви да не месете по-дълго от необходимото, защото глутенът ще започне да развива резистентност и рискувате да получите едно доста  твърдо и еластично тесто, трудно за разстилане.



Вземете готовото и отпочинало тесто, разделете го на части подпомагайки си с брашно за да не ни залепне тестото и с помощта на машинка за разточване на тесто за паста започнете да разстилате кората.( Ако нямате машинка, заредете се с търпение, доста е трудоемко разточването с точилка.)
Машинките имат регулатор за дебелина на кората от широко ниво към тясно, а също и различни ножове за различните формати паста.
Така че преценете вие колко дебела я предпочитате, имайте в предвид, че колкото е по - дебела, толкова повече време отнема да се свари.

След като разточите кората, започнете да оформяте любимият ви формат паста“ равиоли, талятеле, лазанье итн.
Съветвам ви да работите с по една  готова кора за да не ви изсъхне останалата част.

Това е от мен, ако ви допада поста моля добавете лайк или коментирайте ако имате  въпроси.

Спорна работа за смелите! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар